• Alžbetine lekcie v SNG

            21. 4. 2024

            15.4.-17.4.2024 sa skupina piatich študentiek piateho ročníka zúčastnila neformálneho vzdelávania v Slovenskej národnej galérii, ktoré pripravili OZ Reminiscencie a Kreatívna Európa v spolupráci s filmovým ústavom. Podtitulom bolo Umením k demokracii a všetky workshopy, prednášky, komentovaná prehliadka výstavy či premietanie filmu sa vzťahovali k témam demokratizácie spoločnosti, rodovej rovnosti a akcentácii ľudských práv. Centrálnym bol príbeh Alžbety Göllnerovej-Gwerkovej, ktorého podstatná časť sa odohrala práve v Banskej Štiavnici. Sme vďační za možnosť byť účastní na takomto vzdelávacom projekte a s organizátormi budeme spolupracovať i naďalej. 

            Viac informácií o projekte:  www.alzbetinelekcie.sk

            Dana Kratochvilová

            vyučujúca Umenie a kultúru na GAK

          • Recitačné úspechy

            16. 4. 2024

            Ocenenia v umeleckom prednese prózy a poézie v regionálnom kole recitačnej Hviezdoslavov Kubín získali:

            LEA KOCÁKOVÁ, 2.D - 1. miesto a postup do KK, próza
            SÁRA JANIGOVÁ, 2.B - 1. miesto a postup do KK, poézia
            AGÁTA VARGOVÁ, 3.D - 2. miesto, poézia
            HANKA HERICHOVÁ, 2.C - 3. miesto, próza

            Blahoželáme a tešíme sa!

        • Deň  narcisov  2024
          • Deň narcisov 2024

            15. 4. 2024

            Na koho myslíš, keď si pripínaš narcis? -  Deň  narcisov  2024

                   18. apríl 2024 – v  tento deň  bude možné v uliciach  slovenských miest a obcí stretnúť  dobrovoľníkov, ktorí vám ponúknu narcis ako symbol  prejavu podpory a spolupatričnosti ľuďom s onkologickou diagnózou.

                        Gymnázium Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici sa aj v tomto roku podieľa na  organizovaní Dňa narcisov 2024  ako  spoluorganizátor Ligy proti rakovine Slovenskej republiky. Touto našou aktivitou my žiaci a pedagógovia školy dávame najavo, že problém nádorových ochorení nám nie je ľahostajný.  

            V priestoroch našej školy ako aj v uliciach mesta dobrovoľné hliadky našich žiakov  budú oslovovať spolužiakov i spoluobčanov. 

            Symbolom  kampane je žltý narcis – kvietok jari a nádeje, ktorý si ľudia pripínajú  na  svoj odev, aby aj týmto spôsobom vyjadrili solidaritu s osobami trpiacimi  rakovinou.Kvety umelého narcisu sa pripínajú  ľuďom ako vďaka za  príspevok, ktorý je d o b r o v o ľ n ý. Kvety narcisu sa    n e p r e d á v a j ú,  ako sa o tom často krát hovorí. Dobrovoľné hliadky našich žiakov  opäť vyjdú do ulíc mesta a oslovia našich spoluobčanov. Ak chcete prispieť, hľadajte dobrovoľníkov  so      p o k l a d n i č k a m i  o z n a č e n ý m i      l o g o m       L i g y     p r o t i    r a k o v i n e ,  tohto roku bielymi opatrenými identifikačnými znakmi zbierky. Identifikátor  dobrovoľníka –  žlté tričko s logom  Ligy proti rakovine a číselným identifikačným číslom priamo na tričku.  Dobrovoľník  reprezentuje našu školu a LPR SR, do zbierky sa zapája nezištne, informuje prispievajúcich o účele zbierky. 

                          Verejnosť je o uvedenej akcii informovaná aj prostredníctvom mediálnej kampane, ktorá začala  14. apríla.

                       V Slovenskej republike ročne ochorie na rakovinu takmer 40 000 ľudí a každý z nás pozná niekoho, koho zasiahlo toto náročné ochorenie.

            A tak  Deň narcisov -  je  pre nás  darovanou nádejou, že sa jedného dňa spoločnými silami dokážeme vysporiadať s najväčšou hrozbou pre zdravie ľudí - s rakovinou.

            Žiaci Gymnázia Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici  sa tešia na stretnutie s Vami v uliciach mesta ako aj v priestoroch školy  vo štvrtok  – 18. aprílav tento deň, ktorým dávame najavo našu účasť so všetkými, ktorých sa onkologické ochorenia dotkli akýmkoľvek spôsobom.

             

             

          • Shakespeare Day

            3. 4. 2024

            Gymnázium Andreja Kmeťa Vás pozýva na ďalší Shakespeare Day, ktorý sa uskutoční v aule našej školy dňa 23.4.2024 o 9.00 hod a 11.30 hod. Okrem divadelných výkonov našich žiakov budete mať možnosť vidieť aj ich iný talent a zručnosti. Dúfame, že sa zabavíte spolu s nami 🙂

            Mgr. Angelika Juhás

        • Biblická olympiáda
          • Biblická olympiáda

            3. 4. 2024

            Dňa 22.3.2024 sme úspešne absolvovali okresné (dekanátne) kolo Biblickej olympiády, kde sme získali v kategórií stredných škôl opäť 1. miesto a postúpili na krajské (diecézne) kolo. Náš tím tvorili žiačky: Sofia Pechová (I.B) a Mária Žilková (I.C). Srdečne blahoželáme.

            Slavomír Michna

          • Krajské kolo Ekonomickej olympiády

            27. 3. 2024

            Krajské kolo Ekonomickej olympiády

            sa vydarilo Martinovi Jaškovi (4.A), ktorý exceloval na 1. mieste (z 57 účastníkov) a postupuje do celoslovenského finále, ktoré sa uskutoční začiatkom mája 2024. Úspešnými riešiteľmi sa stali aj Tereza Slaná (3.B) – 6.miesto, Peter Kovalický (2.D – 11.miesto) a Miroslav Štencl (2.A) – 13. miesto. Bodoval aj Kristián Šotek (3.D) na 48 mieste. Príprava aj konkurencia bola náročná, ale naši žiaci všetko zvládli s prehľadom.  Gratulujeme a želáme veľa šťastia v celoslovenskom kole.

            Krajské kolo EO sa konalo na Ekonomickej fakulte UMB v B. Bystrici. Pri oprave testov pomáhali pedagógovia z Ekonomickej univerzity v Bratislave a Fakulty managementu Univerzity Komenského.

            Ekonomická olympiáda pomáha mladým ľuďom rozšíriť svoje znalosti v oblasti ekonómie a financií a zlepšiť svoje analytické zručnosti. Olympiáda taktiež poskytuje cennú spätnú väzbu pedagógom o  vedomostiach ich študentov. Ekonomickú olympiádu na Slovensku organizuje INESS – Inštitút ekonomických a spoločenských analýz v spolupráci s českým Institutem ekonomického vzdělávání (INEV).

            BB_poradie-.pdf

        • Naši žiaci opäť zažiarili v astronomickej súťaži
          • Naši žiaci opäť zažiarili v astronomickej súťaži

            27. 3. 2024

            Naše žiačky Michaela Martišová a Svetlana Šuleková (II.B) získali 1. a 2. miesto v okresnom kole astronomickej súťaže „Čo vieš o hviezdach?“ v III.kategórii. Prvé tri miesta získali aj naši bilingválni prváci Martin Korec (1.C) 1.miesto, Alžbeta Adamíková (1.C) 2.miestoMatej Perný (1.D)3.miesto v II.kategórii. Všetci postupujú do krajského kola, ktoré sa uskutoční koncom apríla v Krajskej hvezdárni a planetáriu Maximiliána Hella v Žiari na Hronom. Držíme našim mladým astronómom palce aj v krajskom kole a prajeme im veľa úspechov.

            Čo vieš o hviezdach? je vedomostná súťaž, v ktorej si žiaci otestujú svoje znalosti z oblasti astronómie. Skladá sa z troch častí. Z obrázkového kola, kde úlohou je identifikovať vesmírne objekty. Z testovej časti, kde sa počítajú príklady, vypracovávajú úlohy, riešia slepé mapy hviezdnej oblohy a využívajú sa vedomosti z vesmírnych objektov, kozmológie, nebeskej mechaniky, astrofyziky a histórie astronómie. A nakoniec z ústneho kola, kde je žiak skúšaný pred porotou zloženou z expertov.

            Súťaž je akceptovaná Ministerstvom školstva, výskumu, vývoja a mládeže SR a organizuje ju Slovenská ústredná hvezdáreň v Hurbanove v spolupráci s hvezdárňami a planetáriami, astronomickými kabinetmi, osvetovými strediskami, centrami voľného času a regionálnymi kultúrnymi centrami.

            Mgr. Martin Číž

            Sulekova.pdf

            Adamikova(1).pdf

            Martisova(1).pdf

            Korec(1).pdf

        • FOSTIN COIL
          • FOSTIN COIL

            26. 3. 2024

            26.3. 2024 na našej škole prebehol prvý zo série troch COIL-ov (kolaboratívne online medzinárodné vzdelávanie). Zapojili sa traja študenti tretieho ročníka, ktorí v medzinárodnej online skupine študentov VŠ a SŠ participovali na seminári o literatúre vedenom profesorkou Evou Skopečkovou z Plzeňskej univerzity. COIL prebieha v anglickom jazyku a podporuje študentov v rozvíjaní interdisciplinárneho prístupu v učení. Výsledkom projektu by mala byť interaktívna učebnica s materiálmi pre výučbu humanitných predmetov na bilingválnych gymnáziách na Slovensku. Viac informácií o projekte nájdete na stránke: https://fostin.ukf.sk/mod/page/view.php?id=29

            Mgr. Dana Kratochvilová,PhD.

            koordinátorka projektu FOSTIN na GAK 

        • Skvelý GAK na krajskom kole SOČ!
          • Skvelý GAK na krajskom kole SOČ!

            24. 3. 2024

            22. marca 2024 sa uskutočnila krajská prehliadka na SPŠ Jozefa Murgaša v Banskej Bystrici. Našu školu úspešne reprezentovali študentky so 7 prácami.

            Lenka Mesiariková (2.D) a Lukáš Puha (2.C) s prácou o vývine integrálnych a citlivých funkcií mozgu v pubertálnych rokoch a Natália Baranová (4.D) o nefarmakologických prístupov v liečbe demencie u seniorov v odbore zdravotníctvo získali 4. miesto vo veľmi náročnej konkurencii. Taktiež v nabitom biologickom odbore Alžbeta Vikárová (4.A) s výskumom o rozklade stavovcov získala 4. miesto. V odbore pedagogika, psychológia a sociológia získala Elisabeth Hatiarová (4.D) taktiež 4. miesto s prácou o vplyve sexuálnej výchovy na sexuálne obťažovanie a Adela Šalkovská (4.D) o detskej traumatizácii: Adverse Childhood Experiences ocenené 3. miesto! V odbore história dosiahla Lívia Hrončeková (5.D) s prácou o konflikte na Ukrajine 4. miesto. A najväčší úspech rovnakom odbore dosiahla Tamara Ľuptáková (5.D) s prácou Alexander Dubček interaktívne zvíťazila a postupuje na celoslovenskú prehliadku a na národné kolo!

            Srdečne gratulujeme všetkým našim účastníčkam a opäť poďakujem aj ich konzultantom, menovite p. prof. Pažická, Červenáková, Kováčová, Statečná, Žilík, Breznoščák, ako aj externým školiteľom.

            Držím palce, Tamarka! 😊

            Miron Breznoščák

            Garant SOČ na Gymnáziu Andreja Kmeťa

            Banská Štiavnica

             

        • Zverejnenie počtu žiakov, ktorí budú prijatí do  1. ročníka a termínov konania prijímacích skúšok
          • Zverejnenie počtu žiakov, ktorí budú prijatí do 1. ročníka a termínov konania prijímacích skúšok

            22. 3. 2024

            Gymnázium Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici v súlade so schváleným plánom výkonov prijme do 1. ročníka nasledovný počet žiakov:

            Študijný odbor:

            7902 J gymnázium                                                    25 žiakov                   

            7902 J 74 gymnázium – bilingválne štúdium        84 žiakov

             

            Prijímacie skúšky sa budú konať v nasledovných termínoch:

            1.termín

            študijný odbor 7902J – gymnázium:

            02. máj  2024

            študijný odbor 7902J 74 – bilingválne štúdium:

            29. apríl 2024

            2. termín

            študijný odbor 7902J – gymnázium:

            06. máj  2024

            študijný odbor 7902J 74 – bilingválne štúdium:

            09. máj  2024

            Ďalší termín

            Oba študijné odbory

            18.  jún 2024

            Materiál bol prerokovaný v Pedagogickej rade školy 27. februára 2024 a v Rade školy Gymnázia Andreja Kmeťa 4. marca 2024.

                                    PhDr. Renata Mikulášová

                                           riaditeľka školy

             

             

        • English idiom and slang competition
          • English idiom and slang competition

            8. 3. 2024

            7. marec 2024 na GAK sa niesol v znamení ENGLISH IDIOM AND SLANG COMPETITION! Dovoľte nám predstaviť vám víťazov: 3. miesto  zaslúžene získala Frederika Oslancová (2.B), na 2. mieste skončila výborná Paulína Tomášová (3.B) a najviac sa darilo ukázať svoje znalosti Sare Oravkinovej (3.B) - vyhrala s prehľadom 1. miesto. Ďakujeme za účasť všetkým zúčastneným súťažiacim, nech sa vám darí!

            Tím ANJ

        • Cvičný test
          • Cvičný test

            8. 3. 2024

            Gymnázium Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici ponúka záujemcom o bilingválnu formu štúdia absolvovať cvičný test na overenie špeciálnych schopností, zručností a študijných predpokladov. 

            Termín: 5. apríl 2024 o 12,00 h.

            Podmienkou  účasti na cvičnom  teste je školou (GAK) riadne zaregistrovaná prihláška na uvedený typ štúdia v elektronickej alebo papierovej podobe podaná do 20. 3. 2024.

            Na cvičný test sa môžete registrovať  cez priložený formulár TU v termíne od  8. 3. 2024 do 25. 3. 2024 do 10.00 hod. Po tomto termíne prihlasovací formulár nebude dostupný.

            Registráciu bude škola akceptovať ako záväznú prihlášku na cvičný test. Pozvánky na cvičný test nebudú zasielané.

            Podrobnejší harmonogram cvičného testu bude zverejnený na webovej stránke školy.

            Poplatok za absolvovanie cvičného testu je 15 eur.

        • Školské kolo SOČ na GAK
          • Školské kolo SOČ na GAK

            6. 3. 2024

            Po náročnej práci a tvorbe písomných prác a výskumu v rámci Stredoškolskej odbornej činnosti sa 15. februára 2024 uskutočnila školská prehliadka na Gymnáziu Andreja Kmeťa. Zo 14 plánovaných prác napokon zvládli dokončenie svojich výskumov 8 študenti a študentky so 7 prácami.

            Svoje práce prezentovali Lenka Mesiariková (2.D) a Lukáš Puha (2.C) o vývineintegrálnych a citlivých funkcií mozgu v pubertálnych rokoch aNatália Baranová (4.D) onefarmakologických prístupov v liečbe demencie u seniorovv odbore zdravotníctvo. V odbore pedagogika, psychológia a sociológia prezentovali svoj výskum Adela Šalkovská (4.D) o detskej traumatizácii: Adverse Childhood Experiences a Elisabeth Hatiarová (4.D) o vplyve sexuálnej výchovy na sexuálne obťažovanie. Napokon v odbore histórie prezentovala výsledky Lívia Hrončeková (5.D) v práci o konflikte na Ukrajine. V rovnakom odbore v druhom termíne vytvorila prácu aj Tamara Ľuptáková (5.D) oživote Alexandra Dubčeka interaktívne a v biologickom odbore Alžbeta Vikárová (4.A) s výskumom rozkladu stavovcov.

            Všetky práce si tvorcovia obhájili pred komisiami hodnotiteľov a garantom SOČ a po posledných úpravách postúpili na krajské kolo SOČ, ktoré sa uskutoční 22. marca na SPŠ J. Murgaša v Banskej Bystrici. Držíme palce a prajeme umiestnenie v prvej trojke, ktoré zaručuje na prijatie na mnohé univerzity a postup na slovenské finále.

            Za vedenie ich výskumu a prác ďakujeme ich konzultantom ako p. prof.Pažická, Červenáková, Kováčová, Statečná, Žilík, Breznoščák, ako aj externým školiteľom.

            Miron Breznoščák

            Garant SOČ na Gymnáziu Andreja Kmeťa

            Banská Štiavnica

    • Kontakty

      • Gymnázium Andreja Kmeťa
      • +421 456920593 sekretariát školy: 0910 132 756
      • Kolpašská 1738/9 969 17 Banská Štiavnica 969 17 Banská Štiavnica Slovakia
      • PhDr. Renata Mikulášová mobil: 0911427153 email: r.mikulasova@seznam.cz
      • Mgr. Ľubica Herdová mobil: 0910 176 362 email: lubica.herdova@gmail.com
      • Mgr. Ondrej Halan email. ondrikh@gmail.com
      • Mgr. Miroslava Kováčová mobil: 0905 816 774 email: Miroslava.Kovacova@gymbs.sk
    • Prihlásenie